Kopers en energielabel

Je gaat niet over één nacht ijs als je een huis koopt. Je bekijkt de vraagprijs, de ligging, het aantal kamers, de tuin. Maar houd je ook rekening met de toekomstige energiekosten? Die bepalen een steeds groter deel van je woonlasten. Het energielabel laat direct zien of een huis zuinig of onzuinig is.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Je hebt recht op een energielabel

Bij witgoed en auto’s is het al jaren normaal: een energielabel. Fabrikanten zijn verplicht om hun producten van een label te voorzien. Bij woningen ligt de verplichting bij de verkoper. Je kunt er gerust om vragen, bijvoorbeeld als je een afspraak maakt voor een bezichtiging. Maar formeel gezien geldt de verplichting alleen bij de officiële overdracht van de woning.

Wat heb je aan een huis met een groen label?

Een energiezuinig huis is gunstig voor je energierekening en voor het milieu. Bovendien zijn woningen met een groen label goed geïsoleerd. Dat maakt wonen behaaglijk: minder koude voeten, geen koude uitstraling van muren en ramen, en minder overlast van geluiden van buiten.

Wat als je huis van je dromen een rood label heeft

Het kan zo maar gebeuren dat het huis van je dromen onzuinig is. Meestal ga je zo’n ouder huis verbouwen. Denk dan meteen aan maatregelen om je huis energiezuiniger te maken. Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeteruwhuis.nl.

Je kunt de kosten van energiebesparende maatregelen meteen meefinancieren. Daar is extra ruimte voor in de hypotheek, ondanks de strengere Gedragscode. Ook kun je energiebesparende maatregelen financieren met een lening uit het Energiebespaarfonds. Lees meer op Milieu Centraal > financiering energie besparen.

Tips voor het kopen van een energiezuinige woning:

  • Let op het energielabel.
  • Koop op maat: een grote woning verbruikt meer energie dan een kleine.
  • Nieuwbouwwoningen en jonge woningen kunnen een label A+ of A++ hebben, en zijn daarmee extra energiezuinig.

Financiële voordelen:

Tegenwoordig bieden vrijwel alle hypotheekverstrekkers op één of andere manier gunstige voorwaarden voor woningen met een groen energielabel. Koopt u een energiezuinige woning, of bent van plan om uw woning ingrijpend te verduurzamen? Kijk dan naar de mogelijkheden van uw financier.

De adviseurs van ImmoCert kennen het klappen van de zweep en adviseren u graag over de mogelijkheden én onmogelijkheden met betrekking tot uw woning.

Klik op de knop “Aanvragen” om uw  energielabel aan te vragen.