Huurders, energielabel en energie-index

Mensen die gaan verhuizen naar een huurwoning, hebben recht op een energielabel van hun verhuurder. Een zuinige woning krijgt meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het vereenvoudigde energielabel, maar naar de Energie-Index. Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is.

Het huren van een woning met een groen energielabel heeft als voordelen dat de energielasten lager zijn en het wooncomfort beter is. Al hangt de energierekening ook af van hoe zuinig of onzuinig je zelf omgaat met je verwarming, warm water en elektriciteit.

Energiezuinige woning en huurpunten

De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Door de introductie van het vereenvoudigde energielabel in januari 2015 zijn er verschillende manieren om de energiezuinigheid mee te tellen.

De drie mogelijkheden zijn:

  • De verhuurder heeft een (oud, uitgebreid) energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 en dat niet ouder is dan 10 jaar. In dit geval bepaalt de labelklasse (A t/m G) het aantal huurpunten dat de verhuurder mag doorrekenen in de maximale huur.
  • De verhuurder na 1 januari 2015 geen energielabel dat is geregistreerd vóór 2015. In dit geval leidt de verhuurder de huurpunten af van het Energie-Index getal.
  • De verhuurder heeft na 1 januari 2015 geen energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 en ook geen Energie-Index. In dit geval leidt de verhuurder de huurpunten af van het bouwjaar van de woning. In veel gevallen betekent dit dat er minder huurpunten gerekend.

Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl.