Verhuurders, energielabel en Energie-Index

Het is verplicht om het energielabel aan de huurder te overhandigen bij elke nieuwe huurovereenkomst. Bij het ontbreken van een geldig energielabel riskeert de woningeigenaar een boete.

Dit energielabel kan via de “doe-het-zelf-website” van de rijksoverheid worden aangevraagd.

Als je door een gediplomeerde epa-w adviseur een energie-index laat berekenen, wordt dit energielabel automatisch gegenereerd.

Energie-Index

De Energie-Index maakt deel uit van het nieuwe woningwaarderingsstelsel (2015). Zou een verhuurder overwegen om de boete te riskeren door geen index te laten berekenen, doet hij zichzelf nog meer tekort omdat de huurcommissie bij ontbreken van de energie-index een geschatte waarde zal hanteren op basis van het bouwjaar van de huurwoning. Het risico op huurreductie is dan aanzienlijk.

Voor het krijgen van Energie-Index schakelt de verhuurder een erkende EPA-W adviseur in. Deze komt langs, beoordeelt de woning op ongeveer 150 kenmerken en berekent het Energie-Index getal (geen letter). Bij registratie in de database van RVO.nl, verstrekt RVO.nl het definitieve energielabel dat u kunt gebruiken om aan de wettelijke plicht te voldoen.

Meerdere woningen tegelijkertijd

Als woningen erg op elkaar lijken is het mogelijk om op basis van representativiteit sneller en goedkoper meerdere woningen tegelijk te laten voorzien van een Energie-Index. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Een energielabel aanvragen

Verhuurders van woningen boven de liberalisatiegrens hebben niet te maken met het woningwaarderingsstelsel. Ze kunnen in plaats van een uitgebreide woningopname kiezen voor een vereenvoudigd energielabel.

Wat als er geen energielabel is?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op de naleving van de energielabelplicht. Sinds 1 oktober is het energielabel gekoppeld aan het bouwbesluit. Dit betekent dat nu de gemeente ook bevoegd gezag is geworden. De sancties zijn fors: De verkoper of verhuurder riskeert  een boete die kan oplopen tot € 20.250 voor zakelijke eigenaren, en € 405 voor particulieren.

Klik op de knop “Aanvragen” om het energielabel aan te vragen.