Verkopers en het energielabel
Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Uiterlijk bij de overdracht moet je het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.
Verkoop je een woning zonder energielabel, dan krijg je een boete van 170 of 340 euro. Tot 1 juli 2020 kun je in nog het “doe-het-zelf- label” zeer goedkoop een energielabel aanvragen.
Energielabel aanvragen
Officieel hoef je het energielabel pas bij overdracht (het officiële verkoopmoment) te overhandigen. Maar in de praktijk zullen kopers als ze bezig zijn met het zoeken van een woning, al willen weten wat het energielabel is. Vraag daarom bij het te koop zetten van je woning al een energielabel aan. Wellicht kan de makelaar daar bij helpen.
De officiële website om een energielabel aan te vragen is www.energielabelvoorwoningen.nl. Hieronder lees je hoe de aanvraag in zijn werk gaat en welke gegevens je nodig hebt.
Zes stappen
Het aanvragen van een energielabel gaat in zes stappen:
- Inloggen met DigiD.
- Gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
- Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
- Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
- Gegevens versturen.
- Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).
Stap 1: DigiD
Met je DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Je DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die je allebei zelf kiest. Heb je nog geen DigiD, of ben je je gebruikersnaam of wachtwoord vergeten: ga naar www.digid.nl/vraag-en-antwoord/wachtwoord-vergeten.
Stap 2: gegevens over je woning
Het energielabel van je woning wordt bepaald aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:
- Soort glas
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Soort verwarming
- Soort warmwatervoorziening
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Stap 3: bewijs toevoegen
Je moet bewijzen dat de gegevens die je aanlevert juist zijn.
Documenten die als bewijs kunnen gelden zijn:
- Een ver- of aankoopbrochure, die door je makelaar of projectontwikkelaar is opgesteld
- Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat je bij aankoop van je huis hebt laten opstellen.
- De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welke maatregelen zijn getroffen.
- Foto’s van de woningkenmerken.
In de tool op energielabelvoorwoningen.nl kun je een door de Rijksoverheid erkende deskundige kiezen die bevoegd is om jouw gegevens en bewijs te controleren.
Stap 4 en 5: een controleur kiezen en alle gegevens versturen
Op de website energielabelvoorwoningen.nl kun je een door de Rijksoverheid erkende deskundige kiezen die bevoegd is om jouw gegevens en bewijs te controleren.
Stap 6: Het energielabel in je mailbox
Als de erkende deskundige het bewijs accepteert, dan volgt registratie van het energielabel in de officiële database op www.zoekuwenergielabel.nl. Je krijgt ook een digitaal document van het energielabel, met alle kenmerken van je woning. Deze kun je uitprinten en overhandigen bij de verkoop van je woning. Je ziet hier een voorbeeld van een energielabel (.pdf).
Voorlopig energielabel niet voldoende
Alle woningeigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid via een brief een voorlopig energielabel gekregen. Je kunt het voorlopige energielabel van je woningen checken op: www.zoekuwenergielabel.nl.
Dit voorlopige energielabel is bedoeld om huiseigenaren bekend te maken met het energielabel en om te stimuleren om een definitief energielabel aan te vragen. Voor het bepalen van het voorlopige energielabel van je huis is gebruikgemaakt van verschillende openbare gegevens, zoals het type en het bouwjaar van de woning. Het voorlopig energielabel is niet rechtsgeldig. Voor de overdracht van je woning, bij verkoop of verhuur, dien je dan ook een definitief label te overhandigen.
Een indicatie van het energielabel van je woning
Wil je op een makkelijke manier een indicatie krijgen van het energielabel van je woning, ga dan naar www.verbeteruwhuis.nl en vul daar je woninggegevens in. Behalve een indicatie van het energielabel, laat Verbeteruwhuis.nl ook zien hoe het energielabel verbetert als er energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie.
Let op! Verbeteruwhuis.nl geeft een inschatting van het energielabel van je woning, je kunt daaraan geen rechten ontlenen. Deze indicatie vervangt een rechtsgeldig energielabel niet. Dat geldt ook voor andere modules op het internet die een schatting geven van een energielabel.
Uitzonderingen voor verplicht energielabel
Bij verkoop van onder meer een officieel erkend monument of een woonboot hoef je geen energielabel te overhandigen. Lees meer over uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl.
Geldigheidsduur energielabel
Energielabels zijn 10 jaar geldig (vanaf opnamedatum). Dit betekent dat hetzelfde energielabel gedurende 10 jaar kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is.
Geldigheid na verbouwing
Het is slim om na een woningverbetering een nieuw energielabel te laten opstellen, want een beter energielabel levert waarschijnlijk een hogere verkoopprijs op. Je bent evenwel niet verplicht een nieuw label op te laten stellen als je huis al een energielabel heeft dat niet ouder is dan 10 jaar.
Klachten over het aanvragen van een energielabel
Ben je niet tevreden met de aanvraag van het energielabel of de handelswijze van de erkend deskundige? Probeer je klacht eerst met de erkend deskundige op te lossen. Levert dit niets op, dan kun je je klacht voorleggen aan de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken.
ImmoCert registreerde als Erkend Deskundige inmiddels duizenden definitieve energielabels.